Upplev Sveriges knasigaste sevärdheter

Upplev Sveriges knasigaste sevärdheter

Sverige är ett mycket vackert land, det rådet det inga som helst tvivel om. För den som vill uppleva vårt avlånga land finns många valmöjligheter, hela vägen från norr till söder. Många av de mest populära sevärdheterna har de flesta av oss koll på, till exempel raukarna på Gotland, Skansen i Stockholm eller Turning Torso i Malmö. När det kommer till mer udda sevärdheter har de flesta dock sämre koll. Hur många vet till exempel att världens största spade kan beskådas på en rastplats i de värmländska skogarna? Eller att det finns en stor samling avgjutningar av kändisars näsor på Universitetet i Lund? Vi har vaskat fram de knasigaste sevärdheterna som Sverige har att bjuda på. Var och en av dessa bör finnas på alla svenskars bucket-list.


Vi börjar i de södra delarna av landet

Vi börjar vår resa i de södra delarna av Sverige, närmare bestämt på Lunds universitet. Här finns nämligen Nasoteket, en samling avgjutningar av kändisars näsor. Initiativet till det hela togs, såklart, av ingen mindre än Hasse Alfredsson. Det är också en avgjutning av hans näsa som är nummer ett i samlingen och den som vill beskåda en förgylld version av “Näsa nummer 1” ska bege sig till Hasse och Tage-muséet i Tomelilla. Det senare är för övrigt, enligt egen utsago, världens minsta museum. Med en utställningsyta på 15 kvadratmeter, är det inte helt osannolikt att påståendet faktiskt stämmer. Den som vill vara säker på att komma in, bör dock förboka sitt besök. Det får nämligen bara plats åtta personer samtidigt inne i muséet.


I de mellersta delarna hittar vi ett världsrekord

Från näsorna i de södra delarna beger vi oss vidare en bit norrut, till trakterna kring Vänern och närmare bestämt Värmlands djupa skogar. Den som behöver underhållning på resan uppåt kan till exempel spela bilbingo, besöka Snabbare Casino, lösa korsord eller anordna frågesport med övriga medresenärer. På så vis går resan till världens största spade snabbare, eller åtminstone känns det så.

På en rastplats utanför den lilla orten Kil, mest känd för att ha fostrat atleter som Stefan Holm, Irene Eklund och Per Åslund, hittar vi en 4,46 meter hög spade. Världens största spade står uppställd på en rastplats vid Norsälven, vilken en gång i tiden faktiskt blivit utsedd till Sveriges vackraste rastplats.


Även landets norra delar har en hel del intressant att bjuda på

Om det är i de norra delarna av landet man vill uppleva annorlunda sevärdheter finns det gott om alternativ även här. I Jämtland, till exempel, finner vi Mus-Olles museum. Mus-Olle var ett jämtländskt original. Under sin livstid spenderade han sina dagar med att cykla runt och samla in en enorm mängd olika föremål, vilka han sedan ställde ut i sitt hem. Mus-Olle lever inte längre men hans samling av prylar finns fortfarande kvar till allmän beskådan. Samlingen omfattar bland annat en enorm mängd av förpackningar, mer än 23 000 föremål, från ett tidsspann om ungefär 150 år. Mus-Olles museum hittar du i Ytterån, en liten by belägen ca 3,5 mil utanför Östersund.Comments

We are glad to hear your comments:

No comments yet. Be the first!

Leave Your CommentBACK TO TOP